Sireeni ja vilkku

Paloturvallisuus on asennekysymys

Paloturvallisuus on monelle yhtä kuin lainsäädännön sanelema pakko. Siinä kohtaa kun tulipalo vie ihmishenkiä tai tuhopoltto arvokasta kulttuuriomaisuutta, kysytään kuitenkin monesti olisiko jotain voitu tehdä toisin.

Suomessa syttyy joka vuosi yli kymmenen tuhatta tulipaloa. Ihmisiä paloissa kuolee vuosittain lähes sata. Myös arvorakennusten, kuten kirkkojen paloista on saatu vuosien aikana lukea uutisia liian usein. Jokainen syttynyt tulipalo, menetetty ihmishenki tai palon tuhoama arvorakennus on liikaa, varsinkin kun onnettomuuksilta oltaisiin useinkin voitu välttyä. PAP Groupin perustaja Rauno Pukarisen mukaan matka paloturvallisempaan maailmaan alkaa asenneilmaston muutoksesta. “Paloturvallisuudessa ei ole kyse välttämättömästä pahasta, vaan ihmishenkien ja omaisuuden suojaamisesta. Vuosittaiset palotilastot näyttäisivät aivan toisenlaisilta, jos tämä opittaisiin aidosti ymmärtämään.”

Toimimaton järjestelmä ei tuo turvaa

Paloturvallisuuden parantamiseksi on säädetty lakeja ja asetuksia, mutta täysin aukottomia nekään eivät ole. Syyskuussa 2018 tuhopolton seurauksena menetetty Kiihtelysvaaran kirkko on tästä tuorein esimerkki. “Nykyinen lainsäädäntö ottaa kantaa vain rakennusten sisäpuoliseen suojaamiseen. Ulkopuoliselle suojaukselle ei ole asetettu säädöksiä”, Rauno Pukarinen valottaa. “Suojaamalla rakennukset asianmukaisesti myös ulkopuolelta, päästäisiin esimerkiksi tuhopolttojen torjunnassa aivan uudelle tasolle.”

Riittämättömän suojauksen lisäksi ongelmana Suomessa on myös palojärjestelmien ylläpito. “Järjestelmän kuntotarkastus ja tarvittavien huoltotoimenpiteiden suorittaminen pitää tehdä vuosittain. Vaikka tämä asia lailla säädelty onkin, sitä laiminlyödään silti hyvin usein. Ongelmana on ehkä, että palosuojausjärjestelmän ei koeta tuottavan mitään. Siksi sen toimivuuden ylläpitoonkaan ei viitsitä panostaa.”

Huolestuttavaa on myös, että käytössä olevat järjestelmät ovat usein vanhentuneita ja siten toimimattomia. “Usein tuntuu, että mieluummin korjataan vaikka kattoa kuin varmistetaan että oma turvallisuus on kunnossa. Totuus on kuitenkin, että esimerkiksi 80-luvulla kiinteistöön asennettu järjestelmä on usein auttamattomasti aikansa elänyt. Tuon ikäisiin ratkaisuihin ei välttämättä ole enää saatavilla edes varaosia, ja jokainen varmasti ymmärtää, mitä se tositilanteessa tarkoittaa. On hyvin mahdollista, että tulipalon sattuessa hälytys jää kokonaan tapahtumatta.”

Palomiehet sammuttavat tulipaloa

Innovaatioita ja palvelua paloturvallisuuden parantamiseksi

PAP Group on Suomessa ainoa toimija, joka keskittyy liiketoiminnassaan täydellisesti paloturvallisuuden ja siihen liittyvien ratkaisujen kehittämiseen. “Olemme jatkuvasti tiiviissä keskusteluyhteydessä esimerkiksi lainsäätäjien, pelastus- ja tarkastuslaitosten sekä laitevalmistajien kanssa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että meillä on toimialan paras ja ajantasaisin tietämys siitä, miten paloturvallisuutta voidaan tänään ja tulevaisuudessa parantaa.”

PAP Groupissa alan suurimpia haasteita on lähdetty ratkomaan innovaatioihin ja palvelukehitykseen panostamalla. “Esimerkiksi kirkkojen ulkopuoliseen palosuojaukseen kehittämämme järjestelmä on hyvä esimerkki siitä, että reagoimme aktiivisesti maailman tapahtumiin ja ymmärrämme asiakkaidemme turvallisuusympäristöjen erityispiirteet. Kirkkojen suurin turvallisuusriski ovat tuhopoltot, jotka hyvin usein sytytetään kirkon ulkopuolelta. Onkin aivan selvää, että kirkkojen tapauksessa palosuojausta on laajennettava rakennusten sisältä niiden ulkopuolelle. Ja tähän ratkaisu löytyy tänä päivänä meiltä.”

Tärkeä näkökulma paloturvallisuuden parantamiseen on toimivien järjestelmien lisäksi myös kokonaisvaltainen palvelu. “Me PAP:ssa hoidamme asiakkaamme palosuojauksen ajan tasalle avaimet käteen -periaatteella. Lisäksi huolehdimme järjestelmän käyttöönoton jälkeen sen vuosittaisesta ylläpidosta, ilman että asiakkaan itse tarvitsee tästä murehtia. Uskomme, että kun asiakas voi ulkoistaa paloturvallisuudestaan huolehtimisen täysin ulkopuoliselle ammattilaiselle, myös kiinnostus oman turvallisuustason maksimoimiseen kasvaa.”

Yhä älykkäämpää palosuojausta

Sen lisäksi, että paloturvallisuutta säätelevät lait ja asetukset päivittyvät jatkuvasti, myös laitteissa ja järjestelmissä tapahtuu kehitystä. Rauno Pukarisen mukaan palosuojauksessa on jatkuvasti enemmän ja enemmän älyä. “Keinoäly vaikuttaa myös paloturvallisuuden maailmassa. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että nykyaikainen paloilmoitin osaa jo erottaa, mistä savu on peräisin. Tällöin esimerkiksi ruoanlaitosta syntyvät käryt tai kylpyhuoneesta kantautuva vesihöyry eivät enää laukaise palohälytystä. Hälytin tunnistaa muuttuneen huoneilman ominaisuudet ja reagoi niihin vain todellisessa vaaratilanteessa.”

PAP on tuotekehityksessään vahvasti paitsi tässä ajassa, myös tulevaisuudessa kiinni. Se tarkoittaa asiakkaalle selviä säästöjä. “Kun palojärjestelmä suunnitellaan kerralla asiakkaan nykyhetken ja tulevaisuuden tarpeita vastaavaksi, siitä tulee kustannustehokas. Jos järjestelmä sen sijaan rakennetaan huterasti, sen korjaaminen jälkeenpäin tulee hintavaksi. Kannattaakin siis varmistaa, että oman paloturvallisuuden kivijalan valaa ammattilainen.”

Rauno Pukarinen muistuttaa myös, että turvallisuusasioissa ei kannata tyytyä tasoon, joka vain rimaa hipoen ylittää lain asettamat vaatimukset. “Mitä laajemmin tarjolla olevat palosuojausmenetelmät ottaa käyttöönsä, sitä tehokkaamman palosuojauksen kohteelle saavuttaa.”

Parempi ennemmin kuin myöhemmin

Tulipalossa menetettyä ihmishenkeä ei korvaa mikään. Myöskään vakuutuskorvaukset eivät pysty koskaan kompensoimaan ainutlaatuista kulttuurihistoriaa, joka menetetään arvokiinteistön palossa. Rauno Pukarinen muistuttaakin, että parasta palosuojausta on tuhojen ehkäiseminen jo ennakkoon. “Siinä kohtaa kun palo on tapahtunut, jossittelu ei enää auta. Menetettyä ei saa millään takaisin. Meillä on käytössämme maailman paras palosuojauksen teknologia ja osaaminen. Suosittelenkin ehdottomasti jokaista ottamaan sen tuomat hyödyt täydessä mittakaavassa käyttöön – ja tekemään sen jo ennen kuin liekit leimahtavat.”

Paloturvallisuuden asiantuntija

Tee mittaamattoman arvokas teko kirkkosi eteen

Jätä tähän yhteystietosi. Kuulet meistä pian.

Rekisteriseloste